Az oldalt FOLYAMATOSAN FRISSÍTEM, nap mint nap ÚJ kottákkal, dalokkal, programokkal találkozhatsz. Ha netán kérdésed van, hozzászólásod, tedd azt bátran! Ha nem találod a dalt, ÍRJ és megpróbálok SEGÍTENI!!!
Ha még tanulni szeretnél de nincs aki tanítson, itt az INGYENES GITÁRISKOLA KEZDŐKNEK-HALADÓKNAK ahol szintén szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre, vagy tanácsot adok egy-egy dal eljátszásához :)

Regisztráció után, a megjegyzésekben bátran kérhetsz dalokat, vagy tanácsot.
AZ AKKORDOKAT PRÓBÁLOM A VÁLTÁSOK HELYÉRE HELYEZNI, ENNEK ELLENÉRE GYAKORTA ELCSÚSZNAK, EZT VEGYÉTEK FIGYELEMBE!!! A DALLAL EGYÜTT JÁTSZVA KÖNNYEDÉN RÁJÖTTÖK A VÁLTÁSOK HELYÉRE!

Kereső

Használd a keresőt!!! Könnyebben rátalálsz a dalra! Akár csak írd be az előadót, vagy egy részt a szövegből...

Dalkereső

Elefánt - Zúzmarás


Branni2016. január 9. 3:30

Szia,

Szuper amit csinálsz, köszönjük! Esetleg az Elefánt Zúzmarás számát is fel tudnád rakni? Nagyon hangulatos dal, de sehogy se tudom eljátszani.

Előre is köszönöm


Válaszok

Zoltán Hatala2016. január 12. 7:27

Szia! Még ma felrakom a dalt, ha oda érek :D Annak ellenére, hogy azonnal kihallottam a nem túl bonyolult gitárjátékot, elég nehéz a dal fölé helyezni az akkordokat :D Alapból csak 2 akkord van benne és játszhatnád úgy is, ha csak itt leírnám hogyan kell, annyira egyszerű :)
üdv, Zoltán


    Nos akkor erőt vettem magamon és az első versszak fölé felírtam az akkordokat :D Mentségemre szolgáljon, hogy végig ez az akkordmenet kíséri a dalt. Az a sok kezdőknek csúnyának tetsző akkord végtelenül egyszerű, különösen, ha Em-hoz van írva :D Mert Em-ban magyarul nagyjából azt jelenti , hogy ne fogj le semmit, csak az adott basszushangot. Sok nagyszerű dal íródott pont ezért Em-ban mivel könnyen díszíthető gitárjátékot kínál, pl. Nothing else matters.
    A dal 3/4-es ütemben van, ami néhány Elefánt dal meghallgatása után, mondhatom igencsak jellemző. Szóval um-pá-pá, um-pá-pá. Bassz-le-le. Én akusztikus gitáron mindig pengető nélkül játszom, Sokkal több ujjunk van, mint ahány pengetőt tudunk fogni :D, Tehát a következőképpen megy, ez az alap 3/4es kíséret. Hüvelykujjunkkal a 3 vastag basszus húron játszunk.(E6, A, D) (Elvétve váltott basszusnál a G húron is) A mutató, középső, és gyűrűsujjunk pedig az alsó 3 húron helyezkedik. Magától adódóan, mutató a G húron, középső a H húron, gyűrűs az E1 húron. Ritmus pedig: lependítjük az adott basszus hangot, majd az alsó húrokra helyezett ujjainkkal, úgymond: felszakítjuk őket egyszer, majd még egyszer, és kezdődik előröl. Nem ok nélkül mondtam ezt el, hiszen gondolom sokan tisztában vagytok ezzel az alap 3/4-es kísérettel. A dalban ahogy hallom ez a pengetési mód van, viszont az E1-es, tehát a legvékonyabb húr nem szólal meg. Ezért csak a G és a H húrt kell tépkedni, ami hosszam élettartammal segíti így a legjobban szakadó E1-et :D. Em-lal indulunk a mély E basszushanggal, ami ugye a le nem fogott E6os húr, és mivel az alsó húron sem kell semmit fogni, hát felesleges is lefogni bármit, hiszen ahol az ujjaink helyezkednének el, nevezetesen az A, és D húron, ott nem játszunk. Szóval üresen minden: és bassz-szakít-szakít, Lefogjuk a F# hangot (mást még mindig nem kell, a többi húr üres) a vastag E6húr 2. bundjában. és bassz-szakít-szakít. Aztán ugyanez, csak G hanggal tehát a 3. bundot fogjuk a vastag E húron, és um-pá-pá. No és eztán végre jön egy akkord: az Am. Természetesen A húron a basszus, és szakít-szakít, ha még maradt húr :D és mehet minden előröl...
   Nos, remélem elég alapos voltam magyarázattal, még ha nem is érthető :D A dallal együtt játszva minden érthető lesz! Jó gyakorlást!




  Em              Em/F#
  elgurult labdák összefirkált rajzok
  Em/G              Am            Em
  törött cukorkák a felhőn te meg én
                 Em/F#
  gomoly felhő a kék esőernyő a
  Em/G         Am           Em
  pocsolyánkba mindenki belelép


a folyton melléölelések
hogy pont akkor kések
ha mindenki picikét
az ajándék átlátszó csomagban
fókuszálj jobban végre kicsikém

a gyurma vár már összegyúrva vár
az udvar úgy vidám
hogy majd kicsordul a könnye
húzza rám az úr a durva zúzmarát
vadult madár fészket rak a ködben

elhagyott masnik felszakadt cipők
e pillanat ragasztja a kozmosz zörejét
hagyom szellőm most szárítsd esernyőm
hadd ugorjam át a felhőm küszöbét

ne fogjál hadd essek be
szürke házakba lesve hagyjál kicsikém
a sok fájó emlékedet gyűjtöm
a szívemet fűtöm adj hozzá egy kicsikét

a gyurma vár már összegyúrva vár
az udvar úgy vidám
hogy majd kicsordul a könnye
húzza rám az úr a durva zúzmarát
vadult madár fészket rak a ködben

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szuper vagy! :) Köszönöm szépen a segítséget

    VálaszTörlés
  2. A Zúzmarás az egyszerűsége ellenére hihetetlenül laza szám, köszi, rongyosra játszottam! Esetleg a Szalad az élet c. számukat fel tudnád tenni? Előre is hála!

    VálaszTörlés