Az oldalt FOLYAMATOSAN FRISSÍTEM, nap mint nap ÚJ kottákkal, dalokkal, programokkal találkozhatsz. Ha netán kérdésed van, hozzászólásod, tedd azt bátran! Ha nem találod a dalt, ÍRJ és megpróbálok SEGÍTENI!!!
Ha még tanulni szeretnél de nincs aki tanítson, itt az INGYENES GITÁRISKOLA KEZDŐKNEK-HALADÓKNAK ahol szintén szívesen válaszolok a felmerülő kérdésekre, vagy tanácsot adok egy-egy dal eljátszásához :)

Regisztráció után, a megjegyzésekben bátran kérhetsz dalokat, vagy tanácsot.
AZ AKKORDOKAT PRÓBÁLOM A VÁLTÁSOK HELYÉRE HELYEZNI, ENNEK ELLENÉRE GYAKORTA ELCSÚSZNAK, EZT VEGYÉTEK FIGYELEMBE!!! A DALLAL EGYÜTT JÁTSZVA KÖNNYEDÉN RÁJÖTTÖK A VÁLTÁSOK HELYÉRE!

Kereső

Használd a keresőt!!! Könnyebben rátalálsz a dalra! Akár csak írd be az előadót, vagy egy részt a szövegből...

Dalkereső

Gergely Róbert - Ma éjjel

   Riki, noha előbb kérted a dal akkordjait, ez a dal kicsit elmaradt a többitől. Számos oka van ennek. Egyrészt azok a dalok, melyeket jobban kedvelek, vagy eleve játszom is mindig előnyt élveznek, sőt vannak olyan dalok, melyeket, nem is akarok felakkordozni :D Akkor ugye az sem mindegy mikor fut be az adott kérés, ha épp tömérdek a teendőm gyakran elfeledkezek róla. Mondom ezt másoknak is, és nem haragszom meg érte, hogyha utána kérdeztek még egyszer, hogy alakul, vagy mifene van? Bevallom néha egyszerűen nem megy, különösen a zongorával kísért daloknál. Aztán meg azt is említettem már, hogy szeretek az egyszerűségre törekedni. Ezek tábortűzi kották, és azért vannak, hogy jól érezzük magunkat tőle, nem azért, hogy fellépjünk velük a művészetek palotájában. S csak azokat a dalokat érdemes megtanulni amelyeket kedvelünk is. Nincs rosszabb, mikor valaki egy szál gitáron kíséri hullára unott önmagát, s szinte örül mikor végre vége van a dalnak. Ha nem szereted, nem élvezed a dalt akkor az üres marad! Ugyanakkor merő ellentéte ennek, mikor egy nagyon is kedvelt dalt játszunk, és élvezzük. Amit pedig mindig hangoztatok, alakítsd a dalt a saját hangodhoz!    
  Legtöbbünknek sajnos nincs 4 oktávnyi hang a torkában. Jobb hír, hogy nem is kell. Leggyakoribb eset, hogy az ének egy - másfél oktávon belül is elénekelhető. viszont, ha ez nem a te hangterjedelmedhez van igazítva, akkor leggyakrabban, ének helyett fülsértő vinnyogás, vagy épp monoton dörmögés, beszéd lesz belőle. Ezt gitáron még akkor is megtudod csinálni, ha nem is fogod tudni, melyik hangnemben játszod a dalt :D Kicsit hanyagságnak tartom, hogy sokan még az alap zeneelméletet sem tanulják meg, aztán mikor meglátnak egy más hangnembe transzponált dalt, mint ahogyan általuk ismert, akkor már meg is vannak győződve, hogy az nem jó.
  Hogyan csináld? C-be transzponálod a dalt, Itt a legkönnyebb gitáron játszani, nem csak azért érdemes ezt tenni, mert nem kell barrézni, vagy kevesebbet kell, sokkal kényelmesebben lehet így apró díszítésekkel szőni a dalt. Tehát Am és hangpróba, nem megy felrakod a kapót, és lassan haladva a kapóval bundonként, mintha Am-ban kísérnél, megfogod találni a saját hangfekvésednek megfelelő hangnemet, amit ezek után már sok dalnál alkalmazhatsz.
   Hehe, hogy valamit erről a dalról is írjak, akkor annyit írok, hogy nem feltétel a C7es, mehet a dúr akkord is. S hogy lásd mennyire egyszerűvé válik C-dúrba transzponálva a dalt leírom az akkordokat:



F ----> C
Dm ---> Am
A# ---> F
C7 ---> G7
Gm ---> Dm
Am ---> Em

  Próbáld ki azt is, hogy amennyiben az 5. bundba rakod a kapót, ismét eredeti hangnemben leszel Am akkordokkal. Jó gitározást!

  
                                                             

F  Dm  F   Dm

  F          Dm 

  Estefelé átöltözöm,
  F                    Dm 
  összenyitom a két szobát
  A#                     C7       
  Megterítem az asztalt, gyertyát is veszek
  A#                           C7
  A vázában vár rád egy szál virág
  F              Dm
  Üzenet vár még délelőtt,
  F                        Dm
  hogy neked is jó az este hét
  A#                   C7    
  Kinevetnél ha tudnád mennyire izgulok
  A#                      C7 
  Mennyire fontos a kibékülés

Refrén:
       F          A#
    Ma éjjel újra nálam leszel,
       Gm            C7
    ma éjjel tisztán látunk
    Am               A#         
    Kérlek ne éljünk vissza semmivel
      Gm                 F  - C7
    A titkaink egymásnak kitárjuk
       F          A#
    Ma éjjel újra nálam leszel,
       Gm             C7
    ma éjjel vigyázok rád
    Am                 A#
    Érzem kettőnk közt minden rendbe jön
    Gm                      F - C7
    Még egyszer megtaláljuk egymást

F Dm F Dm


Megállt a lift, hallom lépteid,
a szivemet is sarkig kitárom
Szemedben még a sok kis csillag félve nevet
De te is tudod, nem kell mondanom

Refr. 2x F.O.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése